Akcija!

Aparat za zavarivanje VIWM 120.1 Prime

11.999,00 рсд 8.999,00 рсд

Aparat za zavarivanje VIWM 120.1 Prime

Šifra artikla: 071736
Kategorija: Aparati za zavarivanje
Težina pakovanja: 4.3 kg
Brend: Villager
Napon: 230 V ~ 50 Hz
Tip zavarivanja: MMA
Intenzitet struje – aparati za zavarivanje: 20A-120A
Izlazni napon bez opterećenja: 60 V
Prečnik elektrode: 1.6 – 3.2 mm
Radni ciklus: 120A-30%/65A-100%

Opis

Aparat za zavarivanje VIWM 120.1 Prime

Aparat za zavarivanje VIWM 120.1 Prime Ručno elektrolučno zavarivanje (REL,  eng. MMA) ili štapno zavarivanje je proces koji topi i spaja metale zagrevajući ih pomoću luka između obložene metalne elektrode i radnog komada. Spoljašnja obloga elektrode pomaže pri pravljenju luka i obezbeđuje zaštitni gas i oblogu troske (šljake) kako bi var zaštitila od kontaminacije. Jezgro elektrode obezbeđuje najveći deo metala koji ispunjava var.

Kada se elektroda pomera duž radnog komada pravilnom brzinom, metalne naslage u jednolikom sloju zovu se – šav. Izvor napajanja elektrolučnog (štapnog) zavarivanja obezbedjuje  konstantnu struju (CC) i može biti naizmenična struja (AC) ili jednosmerna sruja (DC), zavisno od elektrode koja se koristi.

Najbolji rezultati zavarivanja se obično dobijaju korišćenjem DC izvora napajanja. Snaga u zavarivačkom kolu, meri se naponom i strujom. Napon (Volti – V) je određen dužinom luka između elektrode i radnog komada i uslovljen je prečnikom elektrode.

Struja je praktičnija mera snage u zavarivačkom kolu i meri se amperima (A). Amperaža neophodna za zavarivanje  zavisi od prečnika elektrode, veličine i debljine komada koji se zavaruju i položaja zavarivanja.

Uglavnom, manja elektroda i slabija amperaža potrebna je za zavarivanje manjeg komada – nego za veći komad iste debljine. Tanki metali zahtevaju manje struje nego debeli metali, a mala elektroda zahteva manju amperažu nego velika. Bolje je zavarivati radni komad u položenom ili horizontalnom položaju.

Međutim, kada ste primorani da zavarujete u vertikalnom položaju ili iznad glave, korisno je smanjivanje amperaže  u odnosu na onu koja se koristi u horizontalnom položaju.

Najbolji rezultati zavarivanja postižu se održavanjem kratkog luka, pomeranjem elektrode jednolikom brzinom i pomeranjem elektrode ka varu, konstantnom brzinom kako se i topi. NV-xxx serija izvora za napajanje za zavarivanje je DC štap ili REL zavarivačka mašina.

Na prednjoj ploči zavarivačkog izvora napajanja, to su indikator izvora napajanja (belo), indikator pregrevanja ili prekomerne struje (žuto), dugme ili kontroler za podešavanje zavarivačke struje, izlaz napona pozitivan  (+), izlazni napon negativan (-). Na zadnjoj ploči izvora napajanja za zavarivanje, tu su ON/OFF prekidač izvora napajanja, kabal izvora napajanja (povezan na 1  ̴, 50/60 Hz, 220/230V AC) itd.

Pozitivno vezivanje  znači da je radni komad povezan na izlaz (+) zavarivačkog izvora napajanja, a držač elektrode ili baklja (gorionik pištolja za zavarivanje) je povezan na izlaz (-).

Negativno vezivanje znači da je radni komad povezan na izlaz (-) zavarivačkog izvora napajanja, a držač elektrode ili baklja (gorionik pištolja za zavarivanje) vezan na (+). Izbor pozitivne ili negativne veze zavisi od tipa elektrode.

Za kiselu elektrodu zavarivanja, npr. E4303 i E6013, koristi se pozitivno ili negativno vezivanje. Za bazičnu elektrodu za zavarivanje – npr. E 5015. koristi se uglavnom negativna vezivanje. Povežite radni komad ili držač elektrode na izlaz (-), ne labavo.

Povežite držač elektrode ili radni komad na izlaz (+), ne labavo. Uključite  ON/OFF prekidač napajanja, indikator izvora napajanja (belo) – svetli. REL proces zavarivanja će se izvoditi. Da bi poboljšali kvalitet zavarivanja, klešta za masu na radnom komadu – treba da budu stegnuta čvrsto i koliko god je moguće – bliže mestu zavarivanja.